Gepubliceerd op

WordPress installeren op Snow Leopard Server

In een eerdere blog heb ik je uitgelegd hoe je MySQL en phpMyAdmin kunt installeren. Vandaag gaan we daar gebruik van maken door WordPress te installeren. WordPress wordt steeds vaker gebruikt als een CMS, alhoewel het van origine voor een weblog bedoeld is. Deze website draait ook op WordPress.

Je hebt dus een werkende MySQL server en via phpMyAdmin kan je databases beheren. Voor het gemak gaan we er vanuit dat je reeds een database hebt aangemaakt voor gebruik met WordPress en een gebruiker hebt aangemaakt die alle rechten op die database heeft.

Als je een standaard installatie gedaan hebt van Mac OS X Server, heb je reeds een wiki draaien. In mijn geval draait de wiki op http://myserver.example.com. Je WordPress installatie zal wellicht een ander domein gebruiken of hetzelfde domein met een ander subdomein. Dat laatste gaan we hieronder doen.

Om alles goed gescheiden te houden maken we eerst een nieuwe map aan in de Webserver map. Ik heb deze map de naam “Websites” gegeven. Alle websites in deze map staan los van de ingebouwde websites van Mac OS X Server.

Download WordPress en plaats de map “WordPress” op het bureaublad. Verplaats de map WordPress naar de map Websites. De WordPress installatie wordt benaderbaar via http://www.example.com. Hernoem de map WordPress. In mijn geval wordt dit “www.example.com”. Dit maakt het duidelijk voor je om welke website het gaat:

Hernoem “wp-config-sample.php” naar “wp-config.php” en open deze in je favoriete text editor. Wijzig de databasenaam, de databasegebruiker en het wachtwoord voor de databasegebruiker en sla wp-config.php op. De hostname voor de database kan je op “localhost” laten staan. MySQL draait op dezelfde server:

Nu ga je de website aanmaken in Server Admin. Start Server Admin op en ga naar Web en kies voor Sites:

Klik op het +-teken om een nieuwe Site aan te maken. Verander het veld Host Name. In mijn geval wordt dat “www.example.com”. Kies in het veld “Web Folder” de map die je zojuist hebt aangemaakt:

Ga naar het tabje “Options” en vink “Allow All Overrides” aan. Deze is belangrijk anders werken je permalinks niet!

Ga naar het Tabje “Web Services” en vink alles uit. Deze hebben we voor deze site niet nodig. Klik vervolgens op “Save“:

In het bovenste gedeelte van het venster zie je nu je nieuw aangemaakte site staan. Nu moet je deze nog activeren. Zet het vinkje “Enabled” aan en klik op “Save“:

Zorg ervoor dat je domein verwijst naar het IP adres van je server. In dit geval komt “www.example.com” uit op mijn Mac OS X Server. Start Safari op en tik in het adresveld de url van je site. In dit geval “www.example.com”. Als alles goed is gegaan zie je nu de verdere installatie van WordPress:

Als je nog vragen hebt, laat een reactie achter of neem contact met me op via het contactformulier.

2 reacties WordPress installeren op Snow Leopard Server

  1. Goed beschrijving waar ik nu nog steeds wat aan heb. Heb sinds kort een Mini Server en ben er nog mee aan het experimenteren, ik kom helaas niet zo veel tutorials tegen voor OSX10.6 Server.

  2. Fijn om te horen. Overigens is de installatie van WordPress zelf een stuk makkelijker geworden. Wijzigen van wp-config.php is niet meer nodig. Dat doet WordPress voor je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.