Gepubliceerd op

Snow Leopard Server: MySQL en phpMyAdmin installeren

Veel webapplicaties maken gebruik van MySQL en PHP. Het beheer van een MySQL database kan met offline hulpprogramma’s, maar binnen enkele minuten heb je phpMyAdmin geïnstalleerd. Handig als je externen toegang wilt geven. Hieronder een uitleg:

Download allereerst de meest recente versie van phpMyAdmin. Deze heb je nodig verderop in deze uitleg.

Allereerst ga je MySQL server activeren. MySQL wordt standaard al geïnstalleerd, alleen is deze niet actief. Om deze te activeren volg je onderstaande stappen.

Start Server Admin op en klik linksonder op het + teken. Kies Add Service…:

Activeer MySQL en klik rechtsonder op Save:

Het enige wat nu nog moet gebeuren is het root wachtwoord ingeven en MySQL starten. Klik in het linker gedeelte van het venster op MySQL en klik op de knop Set MySQL Root Password:

Dat is alles wat je moest doen om MySQL te activeren. Voordat je verder gaat met de installatie van phpMyAdmin, moet je eerst controleren of php5 geactiveerd is. Klik hiervoor in het linker gedeelte van het venster op Web > Settings > Modules. Als php5_module niet geactiveerd is, activeer deze dan nu en klik op Save:

Nu ga je verder met het installeren van phpMyAdmin. Je doet dit op een quick-and-dirty manier, maar voor een uitgebreide handleiding kan je bij phpMyAdmin terecht.

Sluit Server Admin en op een Finder venster. Sleep de map phpMyAmin naar de aangegeven locatie:

Dat is alles! phpMyAdmin is geinstalleerd. Open je favoriete browser en type de url in (bv http://jouwserver.jouwdomein.nl/phpmyadmin). Je krijgt nu het loginscherm van phpMyAdmin te zien. Hier kan je inloggen met gebruiker “root” en het eerder ingestelde wachtwoord:

Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact op of laat een reactie achter!

12 reacties Snow Leopard Server: MySQL en phpMyAdmin installeren

 1. Bedankt voor de tutorial. Helaas is het mij niet gelukt om het phpadmin scherm te krijgen. Ik heb de firewall aangepast maar verder heb ik geen idee wat ik verkeerd doe…. De uitgebreide (niet quick & dirty) aanpak schrikt mij redelijk af. Als iemand een suggestie heeft: heel graag! Alvast bedankt.

 2. Dag Chantal

  Overweeg een mac mini osx leopard server aan te schaffen. Heb osx server eerst getest in een probeerversie. Heb het hele internet afgezocht hoe de link te leggen met php. Jouw nieuwsbrief gaf uiteindelijk de doorslag om het binnenkort aan te schaffen. Het is eigenlijk vreemd dat Apple hierover zelf niet meer informatie geeft. Tot nu toe krijg ik echter geen koppeling met de database. De foutmelding in phpmyadmin is de Mcrypt extensie(phpconfiguratie). Ik kom er echter niet achter hoe ik de php configuratie in osx server kan veranderen. In het programma MAMP werkt alles correct. In dit programma moet je de databasegegevens in htdocs plaatsen. Hoe is dit in osx server? Het zou prettig zijn als ik osx server ten volle kan benutten.

  Alvast bedankt

  Gerrit Boer

 3. Ik heb onlangs een Mac Mini server aangeschaft via Macminicolo.net. Nu kan ik mijn eigen sites hosten, en ik heb ook mijn eigen mail server. Werkt super. De mcrypt extensie heb je nodig om phpMyadmin te kunnen draaien, maar deze extensie is standaard niet geinstalleerd. En om dat te kunnen moet goed thuis zijn in Terminal. Ik heb via Macminicolo een wizard gevonden die het op mijn server heeft geinstalleerd.

  Ik denk dat ook ICT4SMB dit voor je kan doen.

 4. bij mij doet die het ook niet zie ik ook geen phpadmin scherm ik heb het gedaan op de dirty manier versie 3.2.5 wat doe ik dan verkeerd

 5. ja ben ik weer was vergeten om de versie achter phpmyadmin weg te halen maar krijg nu ook een melding mcrypt ga even verder zoeken bedankt voor de uitleg

 6. Hi Han, een klein vraagje. Ik ben me namelijk aan het oriënteren om een dedicated Mac Mini server te huren en kwam uit bij een Nederlandse en een Amerikaanse partij. Ik neig eigenlijk een beetje naar de Nederlanders – Green Mini host (www.greenmini.nl), maar wie weet heb jij goede ervaringen met Macminicolo? Was er een specifieke reden om niet voor een partij als Green Mini te kiezen?
  Bedankt, Peter.

 7. Jammer, als iemand een fix weet dan hoor ik het graag. In de tussentijd zoek ik zelf ook verder natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.