Gepubliceerd op

Beveilig de data op je laptop

Het aantal verkochte laptops is de laatste jaren drastisch toegenomen. Mensen worden mobieler en nemen dus ook hun data mee onderweg. Een groot risico is natuurlijk het verlies of de diefstal van een laptop. Vaak heb je thuis of op kantoor wel een backup van je data, maar je wilt natuurlijk niet dat een ander persoon er met jouw (gevoelige) informatie aan de haal gaat.

In de meest recente besturingssystemen die vandaag de dag te koop zijn, zit standaard de mogelijkheid om de data op de hardeschijf te encrypten.

Mac OS X

Apple maakt binnen Mac OS X gebruik van FileVault. De optie kan per gebruiker ingesteld worden. Wat het doet is de thuismap van de gebruiker encrypten. Jij als gebruiker kan je bestanden benaderen door in te loggen met het juiste wachtwoord. In geval van nood kan je via het hoofdwachtwoord alsnog bij je bestanden. In netwerken bij grotere bedrijven zal dit hoofdwachtwoord veelal door een systeembeheerder ingesteld worden.

FileVault heeft in vergelijking met de methode van Microsoft een minder grote impact voor de gebruiker. Het is makkelijker in te stellen. Op de website van Apple kan je meer lezen over beveiliging in Mac OS X.

Windows 7

Microsoft pakt het wat zwaarder aan door middel van BitLocker. Via deze techniek wordt de complete inhoud van je hardeschijf met behulp van encryptie beveiligd. BitLocker werkt niet zonder hardwarematige TPM module of een USB key. Bijna iedere laptop die tegenwoordig verkocht wordt, heeft een TPM module die via de BIOS ingeschakeld dient te worden. Een groot nadeel van de BitLocker techniek: de hardschijf moet bij installatie in twee partities onderverdeeld worden. Als je BitLocker wilt gaan gebruiken, dien je hier dus rekening mee te houden bij de installatie van Windows 7.

Een aanvulling op BitLocker is BitLocker To Go. Deze zorgt ervoor dat verwijderbare media, zoals externe hardeschijven of USB sticks, encrypt worden. Natuurlijk zijn deze media ook te lezen met bijvoorbeeld Windows Vista en Windows XP door middel van de BitLocker To Go Reader.

BitLocker is overigens alleen beschikbaar in Windows 7 Enterprise en Windows 7 Ultimate. Microsoft heeft een TechNet artikel geschreven over de functionaliteiten van BitLocker.

Één reactie Beveilig de data op je laptop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.